De Wittenberg


Categorie:  Fulltime
Doelgroep:  18 t/m 28 jaar
Huisvesting:  Intern
Locatie:  Zeist
Uniek:  Bijbelse verdieping Missionaire toerusting Persoonlijke Vorming Leefgemeenschap
Kosten:  € 6.700,-
Website:  www.dewittenberg.nl

De Wittenberg


Categorie:  Fulltime
Doelgroep:  18 t/m 28 jaar
Huisvesting:  Intern
Locatie:  Zeist
Uniek:  Bijbelse verdieping Missionaire toerusting Persoonlijke Vorming Leefgemeenschap
Kosten:  € 6.700,-
Website:  www.dewittenberg.nl

De Wittenberg in het kort:

Tijdens een jaar Wittenberg staan bijbelse verdieping, missionaire toerusting en persoonlijke vorming centraal. Onze studenten wonen tijdens hun studie op kamers in de school. Jaarlijks kiezen zo’n 50 jongeren voor een jaar leren en/of leven op de Wittenberg. Ruim 1.500 jongeren hebben de Wittenberg gevolgd. Velen van hen zijn nog altijd actief in hun kerkelijke gemeente of bij een christelijke organisatie in binnen- en/of buitenland.

De speerpunten van de Wittenberg zijn ingedeeld in vijf thema’s:

  1. De grond waarop je staat, het christelijk geloof als basis voor je leven
  2. De lucht die je inademt, de samenleving waarvan je deel uitmaakt
  3. De toon die je zet, als christen betekenisvol leven
  4. De geur die je verspreidt, met je voeten in de klei
  5. De sprong die je waagt, zoeken naar een plek waar jij van betekenis kunt zijn

Niet alleen dat je gelooft, maar ook wat je gelooft is belangrijk. Tijdens een jaar bijbelschool leer je veel over het ontstaan, de inhoud en de uitleg van de bijbel. Je leert bovendien om zelfstandig én met elkaar de bijbel te lezen en dit toe te passen op je leven als christen. Wij geloven dat christenen iets hebben ontvangen dat ‘goed nieuws’ is voor iedereen. Maar hoe deel je dat goede nieuws uit? Op de Wittenberg leer je hoe je op een authentieke, respectvolle en inspirerende manier goede woorden kunt geven aan je geloof. Je gaat er op uit om te oefenen hoe jij op jouw manier missionair christen kunt zijn. Wie ben je en welke gaven en talenten heb je van God ontvangen? Welke plek neem jij in binnen de kerk en de samenleving? Hoe geef je vorm aan een christelijke levensstijl? De leefgemeenschap biedt je een prachtige mogelijkheid om meer zicht te krijgen op jezelf. Je wordt gecoacht door je mentor. Op deze manier houd je zicht op je eigen leerproces.

Locatie: De Wittenberg huist in een monumentaal pand in Zeist. Studenten wonen intern, hebben allemaal een eigen kamer en leven samen met andere studenten en werkenden in een leefgemeenschap van zo’n 40 mensen.

Lesweek: De lesdagen beginnen rond 8.45 en duren meestal tot uiterlijk 16.50. Op donderdagmiddag eindigt de lesweek. In het weekend en tijdens schoolvakanties is het meestal rustiger op de Wittenberg; veel studenten gaan dan naar huis voor hun familie/bijbaan/etc.

Stages: Elk thema wordt afgerond met een tentamenweek en een themaweek. In elk thema is er een stagemoment. In het voorjaar is er een missionaire stage van zes weken. Deze kan zowel in het binnenland als in het buitenland zijn.

Onze studenten zijn enthousiast over een jaar Wittenberg en dat willen ze graag met jou delen. Wil jij weten hoe het is om een jaar lang op de Wittenberg te studeren en te wonen? Kom dan sfeer proeven tijdens een meeloopdag! Je volgt lessen, luncht gezellig mee in de eetzaal en maakt kennis met studenten en medewerkers. Er is volop gelegenheid om al je vragen te stellen en om rond te kijken in het gebouw van de Wittenberg. De lesdag start meestal rond 08.45 u en duurt tot ca. 15.30 u. Heb je interesse? Kijk op de website van de Wittenberg wanneer er weer meeloopdagen zijn en meld je digitaal aan! Mail ook even als je niet kunt op een meeloopdag en wel interesse hebt, dan regelen we een ander meeloopmoment. We ontmoeten je graag!

Open Avond:

  • Donderdag 17 augustus 2017

Laat je inspireren door de verhalen van onze studenten, docenten en medewerkers. We laten je in vogelvlucht zien hoe een jaar Wittenberg eruit ziet. Er is aandacht voor o.a. het onderwijsprogramma met de verschillende vakken, het samenleven in de leefgemeenschap en de kosten van Een jaar Wittenberg. Daarnaast ontmoet je studenten en is er een rondleiding door het prachtige monumentale pand van de Wittenberg. Je kunt ook een aantal studentenkamers bekijken! Neem gerust je ouders, familie en/of vrienden mee naar een Open Avond. De koffie/thee staat om 19.15 uur klaar. We beginnen om 19.30 uur met het programma.

“Het jaar Wittenberg verlaat ik met meer vragen dan waar ik mee kwam. Door de lessen heen heb ik erg veel kennis opgedaan, maar ben ik ook dieper gaan nadenken over dingen.  Het jaar Wittenberg heeft mij gebracht wat ik zocht: mijn gaven en talenten bij datgene inzetten waar God mij in Zijn plan heeft staan.” – Kelsey

“Ik kwam naar de Wittenberg om mijn geloof te versterken en meer te leren over mijn persoonlijke relatie met God. Dat was niet altijd gemakkelijk en ging zeker niet vanzelf. Mijn persoonlijke geloofsleven heeft een bijzondere verdieping gekregen. Hierdoor ben ik veel actiever na gaan denken over de echte betekenis van het christen-zijn en het leven als christen, op allerlei terreinen in mijn leven.” – Johannes

“Ik heb altijd al hart voor zending gehad en sinds een aantal jaar vooral voor moslimvrouwen. Mijn jaar Wittenberg was daarbij heel duidelijk een onderdeel van Gods vorm- en kneedproces. Het was een goede voorbereiding en ontdekkingstocht naar de vorm van zending die bij mij past. Tegelijkertijd heb ik meer zicht gekregen op mijn identiteit als christen. Ik ben met een nieuwe bril naar de bijbel, God, de maatschappij, de schepping en mijzelf gaan kijken. Hierdoor ben ik geprikkeld erover na te denken hoe ik als christen de toon wil zetten.” – Marieke